02 May 2008

I'm back

It's been a long..long time i did't blog. Due to work, i have to forget a while my blogging activity. InshaAllah, i will come up with the new 'story'.

30 May 2007

Aizat!! Aizat!!


Akademi Fantasia 5 (AF5) sudah berlalu 2 minggu lepas. Sebenarnya, aku bukannya die-hard fan AF, tapi menonton sekadar suka-suka dan aku tak pernah sms mana-mana peserta walaupun aku suka bangat dengan peserta AF tu. Nak mati..dah lah bil telefon mak aku bayar kan. AF 5 ni aku paling suka dgn Aizat. Sebabnya suara dia memukau dan mampu membawa lagu pelbagai genre dan mempunyai bakat bermain instrumen. Aku harapkan Aizat yang akan ke peringkat akhir. Tapi, nak buat macam mana, dah tak de rezeki. Tak kisahlah walaupun badan dia besar! Namun, ada juga orang yang tak suka dengan Aizat sebab ego dan suka tunjuk pandai. Itu yang mereka lihat di dalam Diari AF. Tak adillah mereka membuat penilaian daripada situ. Aku bukannya peminat Diari AF sebab segala yang ditunjukkan semuanya suntingan. Aku rasa Aizat ni jenis orang yang berterus terang dan tak suka simpan dalam hati. Salah ke berterus terang? Sejak Aizat tersingkir, aku dah tak minat tengok AF. Macam tak ada seri. Persembahan Aizat yang paling aku suka tentu sekali lagu Perpisahan. Memang betul-betul menjiwai! Kepada Aizat, semoga berjaya dalam bidang yang diceburi! Jangan peduli apa orang kata!

17 May 2007

When I Get Close With Him


Class LHP 457: Some of my classmates with our teacher, Tuan Syed(third from right)




Tahun 2006(sem.II) aku mendaftar subjek Public Speaking&SpeechWriting. Sebenarnya, bukanlah subjek wajib rapi mengambilnya sekadar untuk pengetahuan. Ikutkan ni kali kedua I took similar subject which I took this course which offered by School of Humanities. I’m used to be a loner when I went to class. It didn’t bother me since I’m not sort of person of ‘terhegeh-hegeh’. Those who have experienced walked along with me will say ‘Lajunya kau jalan’. Dah terbiasa, sampaikan kadang-kadang aku terpaksa adjust jalan aku. Jgn jalan ‘bersepah’ dah!







Auntie Roslin


Semester tu aku sekelas dengan 3 orang pelajar matang. ‘Matang’ di sini in the sense of pelajar yang berusia. 2 orang lelaki dan seorang wanita. I used to call them Uncle Husin, Uncle Mohan danAuntie Roslin. Tak panggil ‘abang and kakak’ ok! 3 of them are Social Science students. Uncle Husin, berusia 60-an dan tua 4 tahun daripada ayah aku. Beliau merupakan bekas pengetua sekolah rendah di Pulau Pinang, selepas besara berkhidmat di Majlis Agama Islam Pulau Pinang dan ambil keputusan sambung belajar sebab banyak masa lapang. Uncle Mohan, berusia 50-an pula bekas pekerja bank di Seremban, seorang Vege, dan alasan sambung belajar samalah dgn Uncle Husin. Auntie Roslin seorang ibu tunggal berusia 50-an berasal dari Damansara, bekas pekerja bank dan fasih berbahasa Perancis. I’ve witnessed when she spoke French with a friend of mine from Comoros. I’m really impressed! When she was young, she studied at France in French Literature when she received a scholarship from one of a French institute(If im not mistaken Alliance Fran├žois-ntah betol ke ejaan aku ni!). Suka sangat kalau dengar dia cakap French! Tahun yg sama, Avanza dia kene curi. Kesian dia. Imagine lah, dengan usianya yg dah 50-an terpaksa naik bas dan jalan kaki. Nasib baik ada Uncle Husin. Blh tumpangkan dia. In the end, Avanza dia dah jumpa semula. Cekap polis Malaysia!


L-R: Uncle Husin & Uncle Mohan


Dalam 3 orang matured students, I get along well dengan Uncle Husin sbb dia rajin breakfast kat cafetaria Bakti berdekatan hostel aku. Dia kata makanan kat cafetaria Aman tak banyak pilihan. Tak tau pulak aku sebab aku tak penah dok desasiswa Aman:) Selalulah terserempak kalau time breakfast. Since then kami rajin dok makan sama-sama. Depends, kalau masing-masing ada masa. Biasanya Uncle Husin prefers breakfast&tea time kat cafetaria Bakti. Alhamdulillah, selama ni tak de dengar cerita kurang menyenangkan tentang aku. Tak de org bawa mulut yg i’m in love with him! Kalau betul orang bawa mulut, OMG! Aku nak cili mulut org tu. He always gave me a ride since our class got finished at 7pm. Lagi satu I want to hurry to perform Asar prayer. Kelas mula dari jam 5-7 petang. Bukan aku sorang, tapi dgn Uncle Mohan and Auntie Roslin. When we met up, he always gave me a piece of advice as a father to daughter. Reminiscence about his past, family etc. Aku perasan Uncle Husin rapat dan baik dengan semua coursemates dia walaupun muda berpuluh tahun daripadanya. Lecturer pun acknowledge dia. Uncle Husin juga menjadi penasihat kepada student yang consult kat dia yang dianggap sbg anak-anak.

Yg lucunya, ada ke patut dia nak kenalkan aku dgn anak jiran dia yg umur banyak. Cheq tak naaaaaak!! Tahulah dia jadi telangkai a.k.a matchmaker. Kalau nak bersiar-siar sekitar Penang, Uncle Husin mmg akan turutkan. Biasanya aku akan ajak kawan-kawan aku. Masa semester dah nak tamat, Uncle Husin penah sampaikan hasrat nak jumpa abg kedua aku, Angah dan Kak Zakiah bila aku kata depa nak singgah Penang sblm nak balik rumah ayah mentua kat Selama. Tak de rezeki nampaknya sbb masa tu Uncle Husin ada exam pukul 2:15ptg. Abg dan kakak ipar aku sampai pukul 1:30ptg. Uncle Husin suruh kirim salam je lah. Abg aku siap usik yg aku nak kenalkan adik ipar kat dia! Siot betul!:) Oleh krn tak dapat jumpa, aku tunjuk je lah gambar Uncle Husin&classmates kat abg aku. Abg aku yg tgk gambar tu terkejut sbb Uncle Husin nampak muda!

Hopefully, I will meet him one day. InshaAllah nak melawat Uncle Husin dan keluarganya kat Seberang Prai. Ku mohon agar Allah mengurniakannya kesihatan yg baik serta kemurahan rezeki kepada keluarganya….Amin!

16 May 2007

Compatibility@Incompatibility



The excerpt of the email that i have received. Of course i’m not going to reveal the rest.




I want to make a confession..
I’ve tried to find compatibility when i met you in Penang..
But, the feeling it’s not there..
My gut said you have feelings toward me and me toward you?
I don’t know what to say..



AUGUST 2006
I was expecting 1 year to meet him up and can't wait to meet him. When the day arrived, it is not what i thought. I feel that he was so reserved and i feel like that i was being with a stranger! I was bitterly dissappointed with him. But i forced myself to cheer myself up eventhough for me, it was so awkward and plastic! Why he said that? I admit, that i am very bold at certain things. I get along well with people. This is the real me. when comes to the matter of heart, it's very complicated(or i make it complicated?) Entahlah, let it comes naturally ok! If he knows something...


Let's Masak-Masak!



Hari ni tetiba pulak mengidam nak makan Spaghetti Bolognaise. Dah lama sgt tak makan sejak wedding abg aku hari tu. Hari ni nak balas dendam:) Bercakap ttg Spagetti Bolognaise ni, aku belajar daripada mak saudara aku yg aku panggil Mak Diah. Asalnya, aku tanya Mak Diah(yg bermalam di rumah keluarga aku slps bercuti ke JB) samada pernah buat Spagetti Bolognaise. Kami tak terus masak sbb masa tu, barang-barang untuk masak tiada. Therefore, when she came back at the subsequent week, she came along with all the ingredients! She got really excited to teach me how to cook this food. Of course, Mak Diah did some alteration to fit with Malaysian taste. Kalau ikutkan Spagetti Bolognaise yg asli, it really bland. Itu pendapat aku lah.

Then, bermulalah projek aku dan Mak Diah, hasilnya wow! Simply sedap! Sblm Mak Diah, balik ke Kajang, Mak Diah sempat beri sebotol Nescafe berisi Oregano. Dia kata, in case aku nak masak lagi. Function Oregano ni sbnrnya nak mengharumkan kuah je. Sebotol Oregano yg aku tgk kat kedai jenama McCormick harganya je RM9 lebih! Botol kecik je. Nasib baik Mak Diah beri. Thank u Mak Diah!:) Sejak dah pandai masak mende alah ni, aku rajin buat tapi, mak dan ayah aku tak suka sangat. Abang dan adik
aku suka lah. Kalau aku buat utk seorang, cheddar mesti parut banyak-banyak atas kuah! Diorg suka 'kuah banjir'. Gambar yg aku attach ni tak macam org buat kat restoran, tapi nak makan sendiri atau rasa teringin nak makan, lepaslah. Rasanya, mestilah sedaaap!:) Sebenarnya, kuahnya kita boleh gunakan sebagai 'topping' pizza dan jgn lupa taburkan mozzarella, nenas dan apa sajelah utk tambahan.

11 May 2007

Satu Permulaan

Akhirnya, tercapai hasrat mempunyai blog sendiri. Sebelum ni, mmg aku pernah menulis kat Friendster, tapi itulah..kalau menulis sekadar suam-suam kuku je. Hopefully, dengan adanya blog sendiri, ini akan menjadi platform untuk aku untuk menulis dgn lebih serius. Dengan ini, aku berpeluang nak meneroka the other side of me at designing . Walaupun aku ni beginneer, at least nak mencuba. Sebelum ni, aku cuba design blog ni dgn template lain. Tapi tak boleh pulak. Takpe, mencuba tangga kejayaan:)Nama Jari Jemari dipilih sbb nampak comel & feminin. Lagipun nama ni tetiba terlintas di ingatan. Harapan aku, agar aku dijauhkan darripda rasa bosan tatkala menulis.